Introvert vs Extravert

Kindercoach Wassenaar, Den Haag

In het Van Dale woordenboek staat het volgende bij beiden woorden;

Introvert: in zichzelf gekeerd, weinig spraakzaam

Extravert: op de buitenwereld gericht

Zelf ben ik een introvert, alleen kwam ik hier pas achter toen ik rond de 25 was. Al die tijd heb ik gedacht dat er iets “mis” met mij was omdat ik het eigenlijk wel heel fijn vond om alleen te zijn. En niet perse aan alle feestjes mee wou doen. Of omdat ik veel mensen leuk vind, maar een klein handje vol vrienden heb. Alleen is dit niet wat we zien op social media of over het algemeen bij de mensheid.

Een post op instagram van een introvert vanaf de bank “living my best life” zien we niet al te vaak voorbij komen. Maar je kan mij wel echt heel gelukkig maken met een avond alleen op de bank.

Ik zie dit nu ook terug in mijn praktijk. Introverte kinderen die in een extraverte wereld opgroeien. Bijvoorbeeld als de rest van het gezin extravert is, dus energie krijgt van mensen om zich heen, maar de cliënt zelf liever op hun kamer zit met een boek.

Onbegrip van beiden kanten. Ouders die zeggen “ze wil nooit iets leuks doen” en het kind dat zegt “mijn ouders willen altijd zoveel doen”. In mijn praktijk neem ik dan ook beiden partijen hier in mee. Aan het kind leer ik dat het heel normaal is om een introvert te zijn. En aan de ouders leer ik hoe ze hiermee om kunnen gaan.

En ook op school is het soms lastig om introvert te zijn. Als jij de gene bent in de klas die wat stiller is dan de rest, en je eigenlijk heel graag juist het tegenover gestelde zou willen doen.

Als introvert is het over het algemeen fijner om één op één gesprekken te hebben en minder fijn om mee te doen aan groepsactiviteiten. Dit betekend niet dat we dit met de juiste handvatten niet kunnen leren? En dat is wat ik kinderen in mijn praktijk graag leer. Zichzelf leren kennen zodat ze meer zelfvertrouwen krijgen en hun mooie en bijzondere persoonlijkheid meer begrijpen en accepteren. Zodat ze wel mee kunnen doen aan een groepsactiviteit en begrijpen dat het vervolgens ook niet erg is om zichzelf even tien minuten terug te trekken.

Vorige
Vorige

De kracht van woorden

Volgende
Volgende

Jezelf vergelijken