Comfortzone

Je comfortzone is de zone waar je je het veiligst en fijnst voelt. Als kind is dit meestal thuis bij je ouders, je school, bij opa en oma.

Nieuwe dingen zijn daarom vaak spannend omdat ze buiten onze comfort zone liggen.

Zelf een ijsje bestellen kan voor de eerste keer daarom iets heel engs zijn, maar als je dit eenmaal een paar keer gedaan hebt zal het steeds minder eng worden. Je bent dus je comfort zone aan het vergroten op die manier. En dit is super belangrijk en fijn om te blijven doen.

Tijdens de lockdown momenten door corona hebben heel veel kinderen hun comfort zone niet kunnen vergroten. Er waren geen sociale momenten zoals verjaardagen, schoolfeestjes, uit eten gaan of sportevenementen. Veel van ons leven speelde thuis af met onze eigen familie om ons heen.

Ik merk in mijn praktijk dan ook dat veel kinderen de afgelopen tijd daardoor dingen spannender zijn gaan vinden. Het is daarom heel belangrijk om deze kinderen het vertrouwen te geven dat ze het kunnen, vooral niet het gevoel te geven dat het gek is dat ze iets niet durven wat voor ons heel normaal is.

Kinderen die in de puberteit zitten zijn zich ook opeens veel meer bewust van hun omgeving dan daarvoor. En kunnen dus opeens dingen spannender vinden dat dat ze het vonden toen ze kleiner waren.

Hier zullen ze dus weer in zichzelf moeten geloven en het vertrouwen in zichzelf moeten hervinden door kleine stapjes te maken. Dit kan bijvoorbeeld door middel van je kind met je mee te nemen met boodschappen doen, en hem/haar alles te laten bestellen en zeggen. Dit zal de eerste paar keer wellicht spannend zijn, maar naar mate van tijd zal dit steeds makkelijker worden omdat hun comfort zone op die manier (weer) steeds groter is geworden.

In mijn praktijk besteed ik bij kinderen met een laag zelfvertrouwen ook veel aandacht aan de comfort zone, en kijken we samen waar de grens ligt op dat moment? Wat moeten we de doen om te zorgen dat het vertrouwen in zichzelf weer wat groter wordt? Het is zo fijn om aan kinderen na een paar sessies te laten zien hoeveel ze al gegroeid zijn.

Vorige
Vorige

Jezelf vergelijken

Volgende
Volgende

Hoogsensitiviteit als kracht