De kracht van woorden

Wat zou er gebeuren als je jezelf dagelijks verteld dat je echt helemaal niks kan? Precies, dan ga je vanzelf geloven dat je echt helemaal niks kan. De woorden die we onszelf vertellen zijn de dingen die we uiteindelijk ook vaak geloven.

In mijn praktijk hoor ik kinderen vaak dingen zeggen zoals “ze vinden mij stom”, “niemand vind mij leuk”, “ik ben lelijk”.

En de vraag die ik ze dan meestal stel is “denk jij dat dit echt waar is, dat niemand jou leuk vind? Of is dit iets wat jij aan jezelf verteld?”.

Ik kom er samen met de cliënt vaak achter dat ze eigenlijk helemaal niet weten of dat echt waar is, maar dat dit over het algemeen wel iets is wat ze zelf denken.

En dit is dus precies de reden om vriendelijk en aardig voor jezelf te blijven. We spreken ook wel over niet helpende gedachten (negatief) en helpende gedachten (positief).

Bij negatieve gedachten is het heel belangrijk om jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Is het echt waar wat ik denk?

  • Wat zou ik beter kunnen denken?

  • Hoe maak ik van de niet helpende gedachten, een helpende gedachten?

Door hier bewust mee aan de slag te gaan, veranderd je mindset langzamerhand. Je traint als het ware je eigen denkwijze. En daardoor zal je sneller een niet helpende gedachten door krijgen en deze dus herkennen en omzetten naar een helpende gedachten.

Zo zal je stap voor stap weer wat beter voor jezelf gaan zorgen door positiever na te gaan denken.

Ik vind dit altijd een heel mooi proces om mee te maken in mijn praktijk. Want het is misschien een cliché, maar het is zo belangrijk om je eigen beste vriend te blijven.

Vorige
Vorige

Het verschil tussen een psycholoog en kindercoach.

Volgende
Volgende

Introvert vs Extravert