Emoties

Iedereen heeft vier basis emoties. Ook wel de vier b’s genoemd.

  • bang

  • boos

  • blij

  • bedroefd

Dit worden ook wel je primaire emoties genoemd. Je reageert vanuit je basis.

Dan hebben we ook nog de secundaire emoties. Als je een primaire emotie onderdrukt of niet durft te voelen kan er een secundaire emotie om de hoek kijken.

Bij kinderen (en natuurlijk ook volwassenen) kan dit zich bijvoorbeeld als volgende uitten;

Als een kind voelt dat hij wordt uitgelachen en hem dit verdrietig maakt, kan hij hierdoor opeens heel boos worden. En dingen gaan roepen uit boosheid, terwijl wat er eigenlijk aan de hand is dat het kind verdriet voelt omdat hij zich uitgelachen voelt. De boosheid beschermt hem dus ergens.

Of bijvoorbeeld dat er iemand boos op hem is en hij de slappe lach krijgt van de spanning. En net doet of hij heel vrolijk is.

In mijn praktijk leg ik kinderen uit wat hun vier basis emoties zijn en hoe ze hier op een fijne manier mee om kunnen gaan. Bijvoorbeeld als ze zich boos voelen hoe ze dit op een gezonden manier kunnen uitten, i.p.v. tegen iedereen te gaan schreeuwen of met dingen te gaan gooien. Zich bewust worden van hun boosheid, hun ogen durven te sluiten en rustig adem te halen tot dat de boosheid verdwenen is en ze kunnen aan geven waarom iets ze boos maakte.

Je eigen emoties herkennen en durven te uitten is een groot cadeau wat je een kind op een jonge leeftijd goed bewust van kan maken. En is dat ook iets waar ik veel aandacht aan besteed tijdens mijn sessies.

Volgende
Volgende

De cirkel van invloed