Een puber in huis

Een puber, iedere ouder is er een geweest. De een was wat heftiger dan de ander rond die periode. Ikzelf herinner het mij als een leuke periode waarbij ik veel met vriendinnen doorbracht, maar tegelijkertijd ook wel een hele onzekere periode. Mijn ouders herinneren mij vooral als een puber die even niks met ze te maken wou hebben.

En vooral dat laatste zie ik nu ook vaak terug in mijn praktijk. Kinderen die geen zin hebben in de goedbedoelde adviezen van hun ouders, en ouders die geen zin hebben in een kind wat alles negatief benaderd.

Een puber zal over het algemeen goed zijn in de dingen die hem motiveren. Een afspraak met vrienden maken is zo gebeurd, het huiswerk daarentegen vergt voor de meeste nog al wat doorzettingsvermogen.

Voor ouders zorgt dit voor logische frustratie. En daardoor kunnen er rond deze periodes ook meer ruzies tussen ouder en kind voorkomen. Het lijkt wel of ze echt op twee verschillende planeten zitten rond deze periode.

Belangrijk voor een ouder is om in ieder geval te begrijpen wat ongeveer gebeurt tijdens de ontwikkeling van het puberbrein;

  • De hersenen werken nog niet zoals bij volwassenen. Pubers overzien over het algemeen niet de consequenties van hun acties . Het gedeelte wat bij hun ouders wel al ontwikkeld is, en daardoor nog wel eens voor botsingen kan zorgen tussen ouder en kind.

  • Pas vanaf 16 jaar ontwikkel je over het algemeen meer verantwoordelijkheidsgevoel. En de ontwikkeling van het brein loopt door tot ongeveer je 25ste levensjaar.

  • Pubers behandelen de gene bij wie zich het meest op hun gemak voelen vaak het slecht. Helaas, maar waar.

  • Vriendschappen worden belangrijker en ouders verdwijnen meer naar de achtergrond. Ze willen meer de zelfstandigheid opzoeken, alleen met nog niet volledig ontwikkelde hersenen kan hier nog wel eens een verkeerde keuze gemaakt worden. Zoals tot laat met vrienden zijn, maar de volgende dag wel een proefwerk hebben.

  • Hun biologische klok veranderd. Ze zullen overdag meer moeheid ervaren en in de avond meer energie.

Wat kan ik in mijn praktijk voor jullie betekenen?

  • Bewust worden van eigen emoties.

  • Inzicht brengen in voor hun op dat moment belangrijke situaties

  • Begeleiding tussen ouder en kind

  • Laten inzien dat de buitenwereld het nog niet zo slecht met ze voorheeft

Over het algemeen kan een traject bij mij zorgen voor meer rust in huis en meer begrip van beiden partijen voor elkaar.



Vorige
Vorige

De cirkel van invloed

Volgende
Volgende

Mediteren kan je leren