Mediteren kan je leren

Toen ik vroeger zelf over mediteren hoorde, begon dat in eerste instantie bij mij met een groot vooroordeel. Ik had een beeld van hele zweverige mensen (waar overigens niks mee is, maar toen niet bij mij paste). Totdat ik bij een bedrijf kwam te werken waarbij we heel veel met meditaties deden. We opende bijna iedere vergadering met mediteren, en toen kon er dus niet meer om heen. Gelukkig maar, want ik ondervond dat mediteren eigenlijk heel fijn en krachtig kan zijn.

Sindsdien mediteer ik zelf vaak (zo vaak dit mogelijk is met drie kleine kinderen), en probeer ik iedere sessie in mijn praktijk af te sluiten met een meditatie.

Waarom ik het zo belangrijk vind om bewust aandacht te geven aan mediteren in mijn praktijk heeft met de volgende punten te maken:

  • Van mediteren leer je rustig te worden in je hoofd. Dit werkt heel fijn voor kinderen die heel druk zijn in hun hoofd.

  • Je leert er makkelijker door in slaap te vallen. Een bodyscan voor het slapen gaan kan wonderen doen. Kinderen die veel piekeren als ze in bed liggen worden op deze manier afgeleid van hun gedachten en zullen meer rust voelen voor het slapen gaan.

  • Bij mediteren leer je ook goed naar je buik toe te ademen. Ontzettend belangrijk voor spannende momenten.

  • Kinderen leren een rustplek bij zichzelf te vinden. Ogen dicht en adem halen kan bij een kind dat veel stress ervaart en druk in zijn hoofd is wonderen doen.

  • Het kan er voor zorgen dat je bewust negatieve gedachten, vervangt voor positieve gedachten. Iets waar iedereen wel bij gebaad is uiteindelijk.

Kortom mediteren is ontzettend breed inzetbaar en is een hele fijn manier om een dag krachtig af te beginnen of rustig af te sluiten.

Vorige
Vorige

Een puber in huis

Volgende
Volgende

Wat is hoogsensitief nou precies?